A vashiányos vérszegénység kialakulása

598
HOZZÁSZÓLÁS:

A vérszegénység egyik legfőbb oka a szervezet vashiánya. Tudományosan a betegséget vashiányos vérszegénységnek, vagy vashiányos anémiának nevezzük. Jellemzően lecsökken az oxigént szállító vörösvérsejtek száma a véráramban. A vas egyébként a vörösvérsejtekhez kötődő, és az oxigén felvételéhez és szállításához nélkülözhetetlen hemoglobinnak az alkotóeleme, így hát nem meglepő, hogy a vas hiányát a hemoglobin szintje is megsínyli!

A kezdeti, általános tünetek közé sorolhatjuk a szédülést, fejfájást, fáradtságot, gyengeséget, a körmök egészségének a romlását (letöredeznek) valamint a bőr és a nyálkahártyák sápadtságát, halványulását.verszeg2
Amennyiben azonban a vérszegénység egyre nagyobb mértékben áll fenn, kóros szövődményei is lehetnek. Ide sorolhatjuk a szív -és érrendszeri panaszokat, a szívzörejektől kezdve, a magas pulzuson át, egészen az időskor szívelégtelenségekig, avagy nőknél a koraszülést.

A tünetek megjelenése több tényező függvénye lehet: nagyban befolyásolja az életkor, a szervezet egészségi állapota. Idős korban a vérszegénység nagyobb valószínűség szerint válthat ki keringési rendellenességeket, szívelégtelenséget…

Mivel az emberi szervezet vasfelvevő képessége korlátok közé szorított (pl.: a napi 10-15 mg ajánlott vasnak mindössze 5-10% szívódik fel), ezért egy hiánypótló kezelés ideje sokszor hónapokat is felölelhet.

A vashiány kialakulásának 4 leggyakoribb oka a következő:

  1. Vérveszteség >>> A vérrel együtt vas is távozik a szervezetből. Erős vérzések, vérzéssel járó megbetegedések esetén a vas pótlására nem véletlenül fordítanak nagy gondot. A nők esetén abból a szempontból nagyobb az esélye a vashiányos anémia kialakulásának, hogy a menstruációs ciklus vagy a szülés magas fokú vérvesztéssel is járhat.
  2. Helytelen táplálkozás >>> A húsfélék, a máj jóval több vasat tartalmaznak, mint a zöldségek vagy tejtermékek. Azokon a területeken, ahol a húsfogyasztás hiányából is adódó alultápláltság a jellemző, ott nagyobb az esély vérszegénység kialakulására. Ugyan ez igaz a vegánokra is, akiknek meg kell oldaniuk a vas pótlását nem állati eredetű forrásokból!
  3. Felszívódási nehézségek >>> A vas amúgy is korlátozott felszívódási képességét tovább ronthatják savkötő gyógyszerek, fertőzések (ilyen pl. a fejletlen országokban jellemző bélféreg-fertőzés).
  4. Terhesség >>>Ahogy fentebb említettük, a terhesség vérvesztéssel is jár, további tudni kell, hogy az 5-10%-os vasfelszívódás terhesség idején fokozódik (20-25%). A várandós anyák szervezetének ugyanis az újszülött vérellátását is fent kell tartani. Nem véletlen, hogy a komplikációk elkerülése végett vaspótló tabletták szedését írjak elő várandós nőknek.

A kezelés alapja a helyes táplálkozás bevezetése, vasban gazdag élelmiszerek napi, rendszeres fogyasztása. A C-vitamin bevitelére is érdemes nagy gondot fordítani, mivel segíti a vas jobb felhasznosulását. Az orvos által előírt vaspótlók szedéséről senki ne feledkezzen meg!

 

 

598
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
1
  1. Bodzaműhely Manufaktúra szerint:

    A fekete bodza bogyójából nyert lé vaspótlásra egyaránt kiváló, C-vitamintartalma is kiemelkedő, többszöröse a citrusféléknek, ezért is hatásos ellenszere az influenzának. Egyébként az egyik legjobb immunerősítő, roborálószer. Az általunk termesztett nemesített bodzafajta kiváló beltartalmi értékekkel bír!
    http://www.elestar.hu/…/bodza-kivonattal-az-influenza-ell…/…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]