Miért nem élhet Ön sem vas nélkül?

635
HOZZÁSZÓLÁS:

A vas a szervezetben számos envaszim alkotórésze, azonfelül az izomfehérjeés ami a legfontosabb, a vörös vérsejtekben levő fehérje is tartalmazza. Az utóbbi vegyület egy célt szolgál: a nélkülözhetetlen oxigén megfelelő módon történő szállítását a szövetekbe, sejtekbe. 

A táplálékból felszívódott vasat a szervezet fehérjékkel való kötésben raktározza. Mihelyt a raktárak kiürülnek, így nagy vasveszteségek idején (pl. erős vérzés után), egy szabályozómechanizmus fokozza a táplálékból való felszívódás mértékét, így több vas kerül a szervezetbe. Ezzel együtt a vasellátás nincs mindig biztosítva, ennek egyik oka az, hogy nincs a vas kiürülését szabályozó rendszer.

Hazánkban az utóbbi években történt táplálkozási felmérések szerint a vasbevitel nem fedezi a szükségletet, ezért elsősorban a reproduktív korban levő nőknél és kisebb arányban a serdülőknél vashiányos állapot (40-50%, illetve 15-20%) és ennek súlyosabb formája, a vashiányos vérszegénység (6-8%, illetve 2 -4%) volt megfigyelhető.

A vashiány korán jelentkező tünete a száraz, halvány, fonnyadt bőr, azonkívül a nehezen gyógyuló berepedések a szájszögletben.
A vasszükséglet megállapításakor figyelembe kell venni a nők menstruációs vérveszteségét; természetesen a terhes és szoptatós anyáknál is megnő a vasigény.

Férfiaknál 10-15 mg, míg a nőknél 12-24 mg vas a napi szükséglet.

Kevés vasat tartalmaznak a gabonaneműek és a sütőipari termékek, a gyümölcsök és nagyrészt a zöldségfélék is. Sajnos a tej és tejtermékek sem tudnak elegendő mennyiségű vasat biztosítani az emberi szükséglet ellátására.
A többi, állati eredetű élelmiszer, így a húsfélék és a tojás nemcsak az átlagon felüli vastartalommal tűnnek ki, hanem azzal is, hogy a vas fehérjéhez kötődik ezekben az élelmiszerekben, és így könnyen felszívódó, hasznosítható formát jelent az ember számára.

Ki kell emelnünk, különösen vashiány fennállásának veszélye esetén, hogy a vér, amelynek 100 g-ja 50 mg vasat tartalmaz, a legjobb vasforrást jelentő élelmiszer (elsősorban véres hurka formájában); ezt követi a máj (sertés, marha és baromfi-), majd az egyéb belsőségek (tüdő és vese). Az izomfehérjét tartalmazó húsok már mérsékeltebb, de szintén kiválóan hasznosítható vastartalommal rendelkeznek.

A vas nélkülözhetetlen ásvány az élethez, mert szükséges a vörösvértestek (hemoglobin), a mioglobin (az izmok vörös festékanyaggal képzéséhez, valamint bizonyos enzimek keletkezéséhez. Sajnálatos módon a szervezetbe élelmiszerekkel juttatott vas csupán 8%-a szívódik fel és jut el a véráramba. Egy átlagember testében mindössze 4 g vas található. Mivel a hemoglobin, mely a vas nagy részét tartalmazza, rendszeresen lebomlik és újraképződik (120 naponként), ezért a vas nélkülözhetetlen elem a szervezet, a vérképzés számára. Izmaink mioglobinhoz kötve tartalmazzák a vasat.

A vas előnyei

– elősegíti a növekedést, fokozza az ellenálló képességet

– megelőzi a fáradtság kialakulását, meggyógyítja a vashiányos anémiát

– javítja a bőr tónusát

fontos szerepet játszik a vér oxigénszállításában, gyorsítja a szervezet energiatermelő reakcióit.

Természetes forrásai

– belsőségek, kagyló, őszibarack, paraj, vörös húsok, tojássárgája, osztriga, mogyoró, mandula, dió, bab, spárga, zabpehely, vitaminnal dúsított reggeli gabonapelyhek, szárított sárgabarack, teljes kiőrlésű kenyér.

Hiánya gyakori a terhes nők, vegetáriánusok, sportolók és idősebbek esetében

Milyen formában vegyük magunkhoz?

Étkezések alkalmával, C-vitaminnal együtt.

Ajánlott napi adagja: 14,8 mg nőknek (100 g, vitaminnal dúsított reggeli gabonapehely) és 8,7 mg férfiaknak.

Megjegyzés: akik sok kávét isznak, valószínűleg rontják a vas felszívódását a szervezetükben, így esetleg a kávétöbblettel nemhogy élénkítik, de lemerítik a szervezetüket.

635
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
1
  1. Bodzaműhely Manufaktúra szerint:

    A 100% bodzalé csodálatos vasforrás!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]