Mit kell tudni a vas élettani szerepéről?

572
HOZZÁSZÓLÁS:

A vas rendkívül fontos elem, amelyből a szervezetben férfiakban mintegy 5 g, nőkben mintegy 3,5 g mennyiség található.vas-etrend-kiegeszito-kapszula

Az közismert, hogy a vörösvérsejtekben az oxigén szállításában játszik szerepet. Ugyanakkor tudnunk kellene azt is, hogy a vas minden sejtünkben jelen van, mivel minden sejtünkben a légző enzimnek fontos alkotórésze.

Minden sejtünk a vér által szállított oxigént saját fenntartására, működésére, energiaforrásra a légzőfermentekkel (citokrómokkal) képes felhasználni, ezeknek nélkülözhetetlen része a vas. A szérumban is van vas, de főleg a raktározására szolgáló fehérjék tartják kötésben, nevezetesen aferritin és a hemosziderin. A vörösvérsejtek hemoglobinjában van a szervezet vaskészletének 65-70%-a. A sejtek említett légzőfermentjei további mintegy 4%-nyi részesedést mutatnak, míg a többi része raktározódik.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a Föld lakosságának mintegy 30%-a szenved vashiányban. Mégpedig ezek majdnem fele iskoláskor alatti kisgyermek, fele terhes nő és a többi is még fiatal, fejlődő szervezet.

A vasháztartás

Az átlagos napi étrend mintegy 6 mg vasat tartalmaz, a húsételből származó vas a legkönnyebben hozzáférhető, míg a növényi eredetű vas számos olyan kémiai kötésben lehet, amelyből nem képes felszívódni, így a vasat köti a teában, kávéban és sok egyéb növényben lévő csersav, lignin, polifenolok, vagyis a növényi rostok egy része.

A táplálékkal bekerülő 6 mg vasból mindössze 1 mg szívódik fel, de ez elegendő a normális kopásból származó veszteség pótlására. A vas egyirányú anyag, csak felszívódik, de kiválasztásra nem kerül a szokásos utakon.

Mivel minden sejtünk valamennyi vasat a citokróm felmentjében tartalmaz, ezért a sejtvesztés egyben vasvesztést is jelent. Márpedig bőrhámlással, az emésztőtraktus hámja lelökődéssel veszít annyi sejtet, hogy ez a napi 1 mg vasvesztést kitegye.

Ennél nagyobb vesztést jelent a vérvesztés, 1 dl (100 ml) vérben mintegy 50 mg vas van (a vörösvérsejtek hemoglobinjában). Nők könnyebben kerülnek vashiányos állapotba, mivel a havivérzéssel (menstruációval) elveszített vér már számottevő vasveszteséget okoz, a menstruáció 5 nap alatt mintegy 130 ml vér elvesztését jelenti. A terhesség alatt az anyai szervezet gondoskodik a magzatának vasszükségletéről is és ez is a nők szervezetében lévő vas vesztésével jár.

A bélcsatornába került vas egy ma még nem teljesen ismert érzékelő rendszeren (ennek része az apoferritin-ferritin) át hírt ad és a szervezet szükségletének megfelelően, vashiány esetén fokozottabban, vastelítettség esetén rosszabbul felszívódásra kerül. Így tehát a bélhámsejtek maguk szabályozzák, hogy mennyi vasat fognak a kínálatból felszívni.

A vas a ferritinben raktározódik, majd a szükségletnek megfelelően felhasználásra kerül. Valamennyi sejtünkbe bekerül a megfelelő mennyiségben, de nagyban a vörösvérsejtek hemoglobinja hasznosítja, ahol az oxigénszállításban vesz részt.

A vörösvérsejt 120 napos élete során annak alkotórésze, majd amikor a vörösvérsejt elöregedik és elpusztul, a benne lévő alkotóelemek mindegyike más módon kerül újbóli felhasználásra. A vas a hemosziderinben, illetve a ferritinben raktározódik a legközelebbi felhasználásig. Nem ürül ki sem a széklettel, sem a vizelettel. Vagyis csak felszívódhat, ezért is nevezzük egyirányú elemnek.

572
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]